Η ύπνωση σαν θεραπευτική διαδικασία υπάρχει περισσότερα από 100 χρόνια. Φυσικά με το πέρασμα των ετών η ύπνωση έχει αναπτυχθεί, εξελιχθεί και διευρυνθεί εντάσσοντας σε αυτήν νέα πεδία όπως αυτό της γνωσιακής υπνοθεραπείας,  το mindfulness και πολλά ακόμα καθιστώντας την  μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Την υπνοθεραπεία επιλέγουν σήμερα εκατομμύρια θεραπευτές σαν ψυχοθεραπευτική προσέγγιση αλλά και εκατομμύρια πελάτες ως θεραπεία σε όλο τον κόσμο.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν πριν αποφασίσετε να μπείτε σε διαδικασία Υπνοθεραπείας.

Τι είναι η Υπνοθεραπεία με απλά λόγια και τι γίνεται κατά την διάρκεια της θεραπείας

Όταν επισκεφτείτε έναν υπνοθεραπευτή στην αρχή θα μιλήσετε για το παρελθόν σας καθώς και για τα θέματα που σας απασχολούν. Αυτό θα βοηθήσει τον θεραπευτή να σας γνωρίσει καλύτερα και να θέσετε μαζί του στόχους της θεραπείας.
Στην συνέχεια θα μπείτε σε ύπνωση ακλουθώντας τις οδηγίες του θεραπευτή. Στην ύπνωση έχετε κλειστά τα μάτια σας αλλά ΔΕΝ κοιμάστε. Ύπνωση είναι η διαδικασία κατά την οποία χαλαρώνετε ελαφρά και εστιάζετε την προσοχή σας στο εσωτερικό σας εαυτό σας και όχι στο εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι έχετε την δυνατότητα να προσεγγίσετε τον βαθύ εσωτερικό σας εαυτό και το υποσυνείδητο μυαλό σας. Στην κατάσταση ύπνωσης εστιάζεται την προσοχή σας μέσα σας, έχετε αυξημένη δεκτικότητα σε υποβολές και αυξημένη και ζωντανή φαντασία.
Η Ύπνωση δεν είναι από μόνη της θεραπεία. Παρόλο που σήμερα  χρησιμοποιούνται οι όροι Ύπνωση και Υπνοθεραπεία ως ταυτόσημοι στην πραγματικότητα δεν είναι. Η ύπνωση είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η Υπνοθεραπεία.
Αφού λοιπόν μπείτε σε κατάσταση ύπνωσης από εκεί και μετά ξεκινάει η Υπνοθεραπεία. Τι μπορεί να περιλαμβάνει η Υπνοθεραπεία ?
Υπνοανάλυση: Κινείστε στον χρόνο εντοπίζοντας τραύματα. Συνήθως ξεκινάτε από κάποιο πρόσφατο (πχ. μια πρόσφατη κρίση πανικού) και κινείστε πίσω στον χρόνο μέχρι να φτάσετε στο αρχικό τραύμα. Έτσι αποφορτίζοντας  το αρχικό  τραύμα υποχωρούν τα τρέχοντα συμπτώματα.
Υποβολές: Αφού έχει αποφορτιστεί το τραύμα και πλέον δεν είναι αυτό ενεργό είστε δεκτικοί σε νέα μάθηση. Αυτή περνάει στο ασυνείδητο μέσω των υποβολών.
Αυτό-ύπνωση: Πολλοί υπνοθεραπευτές συνηθίζουν να δίνουν ηχογραφημένες υπνώσεις ή υποβολές στον πελάτη για να τις ακούει στο σπίτι του.

Σε τι μπορεί να με βοηθήσει η ύπνωση;

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Απώλεια κιλών
  • Διαχείριση πόνου
  • Διαχείριση άγχους και πανικών και φοβιών
  • Εντοπισμός και αποφόρτιση τραυμάτων
  • Βελτίωση ύπνου
  • Σεξουαλικά θέματα (πχ στυτική δυσλειτουργία)
  • Θεραπεία ζεύγους
  • Διαχείριση συναισθημάτων όπως ντροπή, κατωτερότητα.
  • Και πολλά πολλά ακόμα.

Πώς να επιλέξω Υπνοθεραπευτή;

Είναι σημαντικό να εξετάσετε το βιογραφικό του θεραπευτή.  Αυτό σημαίνει ότι είναι χρήσιμο να δείτε τις σπουδές και την εμπειρία του.  Επίσης απαραίτητο είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον θεραπευτή για να δείτε αν ταιριάζετε.  Η θεραπεία είναι ένα ταξίδι δύο ατόμων, του θεραπευτή και του πελάτη, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των ανθρώπων.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Στην πρώτη συνεδρία εσείς μαζί με τον θεραπευτή θα συζητήσετε τους στόχους που θέλετε να πετύχετε. Οι στόχοι σε συνδυασμό με το ιστορικό σας θα οδηγήσουν σε μια χρονική εκτίμηση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Σε γενικές γραμμές η Υπνοθεραπεία θεωρείται ένας κατευθυντικός και γρήγορος τρόπος θεραπείας. Η υπνοανάλυση καθιστά την υπνοθεραπεία και μια θεραπεία βάθους καθώς μπορεί να εντοπιστεί και να αποφορτιστεί το αίτιο που προξενεί την τρέχουσα δυσλειτουργία.