Μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα με την Υπνοθεραπεία. Η υπνοθεραπεία αποτελεί παγκόσμια έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να γίνετε Μη Καπνιστής/στρια.

Συγκεκριμένα το ποσοστό επιτυχούς διακοπής καπνίσματος:

  • Χωρίς εξωτερική βοήθεια είναι περίπου 5-9%. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί έχουν δοκιμάσει να κόψουν το κάπνισμα μόνοι τους και απέτυχαν αρκετές φορές.
  • Για προγράμματα αυτοβοήθειας είναι περίπου 15%
  • Με υποκατάστατα νικοτίνης (πχ. τσίχλες) κυμαίνεται περίπου στο 35.5%
  • Με την Μέθοδο της Υπνοθεραπείας κυμαίνεται περίπου στο 80%

Πώς θα με βοηθήσει η Υπνοθεραπεία

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να γίνει Μη Καπνιστής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προσπαθεί το άτομο να μην καπνίσει, ούτε θα καταβάλει προσπάθεια, ούτε θα νιώθει ότι κάνει κάποια θυσία. Γιατί απλά είναι μη καπνιστής. Ένα άτομο που δεν κάπνισε ποτέ δεν κάνει θυσία που δεν καπνίζει. Απλά δεν καπνίζει!

Η υπνοθεραπεία μπορεί να κάνει πολύ πιο εύκολο να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα καθώς παρεμβαίνει στο ασυνείδητο. Έτσι κάνοντας αλλαγές στο ασυνείδητο, μπορεί και πάλι να λειτουργεί το μυαλό, δηλαδή το ασυνείδητο και το συνειδητό, χωρίς συγκρούσεις. Έτσι το άτομο νιώθει πιο ήρεμο και έτοιμο να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί. Δηλαδή να σταματήσει το κάπνισμα.

Πόσες συνεδρίες θα διαρκέσει το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος και τι θα περιλαμβάνει;

Συνήθως το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος διαρκεί από 1 – 5 συνεδρίες. Εάν κάποιος επιλέξει ένα πρόγραμμα 1 συνεδρίας θα αφιερώσει αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Ενώ αν επιλέξει ένα πρόγραμμα των 3 συνεδριών θα διαρκέσει λιγότερο χρονικά η κάθε συνεδρία και θα ολοκληρωθούν σε 2 εβδομάδες περίπου.

Αν επιλέξετε ένα πρόγραμμα 1 συνεδρίας, όλες οι διαδικασίες θα γίνουν σε μια φορά. Αν επιλέξετε ένα πρόγραμμα περισσότερων συνεδριών τότε κατά προσέγγιση στην πρώτη συνεδρία θα γίνει η λήψη ιστορικού και εισαγωγή στην ύπνωση. Στην δεύτερη συνεδρία θα γίνει η διαδικασία διακοπής καπνίσματος. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο από αυτό το σημείο και μετά σταματάει να καπνίζει για πάντα. Στην τρίτη συνεδρία θα γίνει καθιέρωση και μονιμοποίηση του αποτελέσματος.

Μετά την συνεδρία διακοπής καπνίσματος το άτομο σταματάει να καπνίζει. Η ιδέα “να κάνω απλά ένα τσιγάρο, μόνο ένα” δεν υπάρχει. Το άτομο γίνεται Μη καπνιστής άρα δεν καπνίζει.

Ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Εντοπισμός της αιτίας του καπνίσματος ή εντοπισμός της πρώτης φοράς.
  • Επεξεργασία της αιτίας.
  • Εύρεση λειτουργικών τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς που προάγουν την υγεία.
  • Εκπαίδευση σε τεχνικές χαλάρωσης και σε πρακτικές mindfulness.
  • Καθιέρωση και μονιμοποίηση του αποτελέσματος

Γιατί να σταματήσω το κάπνισμα

Το τσιγάρο περιέχει παραπάνω από 4.000 χημικές ουσίες και πολλές ακόμα παράγονται κατά την καύση του καπνού.

Περίπου 43 από αυτές είναι γνωστές ως καρκινογόνες και άλλες ως πολύ επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.

Κάποιες από αυτές τις επικίνδυνες ουσίες είναι: η νικοτίνη (προκαλεί εξάρτηση), το μονοξείδιο του άνθρακα, η φορμαλδεϊδη (χρησιμοποιείται για συντήρηση πτωμάτων), το αρσενικό (δηλητήριο) και η πίσσα.

Οι επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία του ανθρώπου είναι πλέον ευρέως γνωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη σύνδεση του τσιγάρου με τον καρκίνο του στόματος έγινε το 1761 από τον γιατρό John Hill.

Κάθε φορά που καπνίζετε ο οργανισμός σας δέχεται επίθεση από τα δηλητήρια που περιέχει το τσιγάρο. Στην συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία της αυτό-θεραπείας. Εσείς όμως παρεμποδίζετε αυτή την φυσική διαδικασία με το επόμενο τσιγάρο που θα κάνετε.

Σκεφτείτε ότι είναι σαν να έχετε μια πληγή στο σώμα σας. Ο οργανισμός σας κατευθείαν ξεκινάει την διαδικασία της αυτό-θεραπείας και ετοιμάζεται για να κλείσει σιγά σιγά την πληγή. Εσείς όμως ξανα-τραυματίζετε το σημείο που είναι η πληγή. Έτσι παρεμποδίζετε την φυσική διαδικασία θεραπείας του οργανισμού σας.

Εάν σταματήσετε να καπνίζετε ο οργανισμός σας θα ξεκινήσει κατευθείαν να θεραπεύεται.

Στα πρώτα 20 λεπτά
Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Ο αριθμός των παλμών ομαλοποιείται

Στις 48 ώρες
Το σώμα δεν έχει πια νικοτίνη

Στον 1 Χρόνο
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται στο μισό

Στα 5 χρόνια
Οι πιθανότητες για καρκίνο τραχήλου είναι ίδιες με αυτές των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.

Στα 10 χρόνια
Μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου.

Στα 15 χρόνια
Οι πιθανότητες καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιες με αυτές των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.